• Voor 16:30 besteld, morgen geleverd!
  • Leverbaar uit eigen voorraad
  • Niet goed, geld terug garantie
  • FSC® gecertificeerd
  • Bereikbaar voor vragen en advies

Van luchtkastelen naar duurzame verpakkingen: efficiënt verpakken in e-commerce


Nieuw wetsvoorstel van de Europese Commissie

De Europese Commissie heeft de strijd aangebonden tegen verpakkingsafval, en daarmee staat e-commerce hoog op hun agenda. Met een voorstel dat pakketten beperkt tot maximaal 40% lucht, is het tijd om de verpakkingsbalans op te maken. In dit blog duiken we dieper in deze nieuwe regels en bieden we waardevolle tips voor efficiënt verpakken om aan de aankomende voorschriften te voldoen.

Waarom verpakkingsafval aanpakken? 

Uit het onderzoek in onze vorige blog blijkt dat maar liefst 41% van de consumenten van mening is dat webshops te veel verpakkingsmateriaal gebruiken. Het is dan ook essentieel om de klanttevredenheid te behouden. Het verminderen van lucht in verpakkingen heeft echter niet alleen voordelen voor klanttevredenheid, maar ook voor operationele efficiëntie en duurzaamheid. Verpakkingen spelen namelijk een cruciale rol bij het beschermen en vervoeren van goederen. 

Tegelijkertijd zorgen verpakkingen voor een aanzienlijk milieuprobleem. Het groeiende gebruik van verpakkingen in combinatie met beperkte hergebruik- en recyclepercentages staat een koolstofarme circulaire economie in de weg. De Europese Commissie heeft de intentie om tegen 2030 alle verpakkingen herbruikbaar of recyclebaar te maken en zo de impact van verpakkingsafval te verminderen.

De nieuwe regels in een notendop

Het voorstel voor een herziening van de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval heeft drie hoofddoelen:

Tips voor luchtarm verpakken

Om te voldoen aan de nieuwe regels en tegelijkertijd efficiënt te blijven in het verpakkingsproces, zijn hier onze meest waardevolle tips op een rijtje: 

  1. Productanalyse en optimalisatie: Ga door je productassortiment en bepaal welke formaten het meest geschikt zijn. Kies verpakkingen die nauw aansluiten op de grootte van je producten om onnodige ruimte te minimaliseren.
  2. Minimaliseer lucht in verpakkingen: Pas je verpakkingsmethoden aan om lucht tot een minimum te beperken, zodat je meer pakketten per rit kunt verzenden. 
  3. Kies slimme materialen: Gebruik materialen die recycleerbaar zijn en voldoen aan de nieuwe regels voor duurzaamheid. 
  4. Duidelijke etikettering: Zorg voor duidelijke etikettering van herbruikbare en recyclebare verpakkingen voor je klanten. 
  5. Beperk oververpakking: Vermijd overmatig gebruik van verpakkingsmateriaal, vooral voor voedingsmiddelen en dranken.


Duurzaamheid en efficiëntie hand in hand 

Met deze inzichten en praktische tips ben je goed voorbereid om aan de nieuwe EU-regels voor verpakken te voldoen en tegelijkertijd je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wil je graag meer advies en ondersteuning bij het efficiënt verpakken van je producten? Ons team bij Hodi Verpakkingsmaterialen staat voor je klaar! Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om duurzaamheid en efficiëntie hand in hand te laten gaan in jouw verpakkingsstrategie. Samen bouwen we aan een groenere toekomst voor jouw bedrijf en het milieu.

Meer weten?

We helpen je graag verder.

Contact
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *