• Voor 16:30 besteld, morgen geleverd!
  • Leverbaar uit eigen voorraad
  • Niet goed, geld terug garantie
  • FSC® gecertificeerd
  • Bereikbaar voor vragen en advies

Nieuwe regels en tarieven voor verpakkingen: Wat je moet weten


Als verpakkingsprofessional is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente veranderingen in de wetgeving en tarieven die van invloed zijn op jouw producten. In dit blog worden de belangrijkste onderwerpen besproken die relevant zijn voor jou als eindverbruiker van verpakkingen. Aan bod komen de verantwoordelijkheid voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen, de tarieven die van toepassing zijn en de SUP-toeslag.

Verantwoordelijkheid voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen

Vanaf 1 januari 2023 zijn er nieuwe regels van kracht met betrekking tot de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen. Als de verpakking het merk, logo of de naam van een Nederlandse partij draagt, rust de verantwoordelijkheid bij de merkhouder om de bijdrage te betalen. Voor Verkooppunt Verpakkingen, zoals drinkbekers, frietbakjes of tasjes, is het de leverancier die de bijdrage betaalt. Als wij jouw leverancier zijn, nemen wij die verantwoordelijkheid op ons. Voor verpakte producten die voor het eerst op de Nederlandse markt worden aangeboden, ligt de betalingsverplichting bij degene die het product op de markt brengt. Het is belangrijk om te begrijpen wie verantwoordelijk is voor de heffingen en welke gevolgen dit kan hebben voor jou als leverancier. Door tijdig de juiste stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je voldoet aan de nieuwe regels en mogelijke boetes voorkomt.

Tarieven en heffingen

Om de inzameling en recycling van verpakkingen te bekostigen, zijn er tarieven vastgesteld op basis van gewicht en materiaalsoorten. De tarieven verschillen per soort verpakking en kunnen jaarlijks worden aangepast. Voor papier en karton gelden bijvoorbeeld andere tarieven dan voor plastic en drankenkartons. Het is daarom van belang om op de hoogte te blijven van de actuele tarieven, zodat je de kosten voor de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen correct kunt berekenen en doorberekenen aan de consument indien van toepassing. 

Single Use Plastics-richtlijn en SUP-toeslag

De Single Use Plastics-richtlijn heeft tot doel het verminderen van de plastic vervuiling en het bevorderen van duurzamere alternatieven. Hieronder leggen we uit welke verpakkingen onder deze richtlijn vallen. Dit omvat kunststof verpakkingen voor eenmalig gebruik die bestemd zijn voor onmiddellijke consumptie, gereed zijn voor consumptie zonder verdere bereiding en typisch vanuit de verpakking worden genuttigd. Voor deze verpakkingen geldt een SUP-toeslag, die moet worden betaald bovenop de reguliere Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen.


Welke verpakkingen vallen onder de SUP-richtlijn?
Kunststof verpakkingen voor eenmalig gebruik gedefinieerd als: 
  • De verpakking bevat kunststof (alle polymeren die niet natuurlijk voorkomen, inclusief bio afbreekbaar), inclusief coatings en barrières; 
  • Het product is bestemd voor onmiddellijke consumptie, ter plekke of to-go
  • Het product wordt typisch vanuit de verpakking genuttigd
  • Het product is gereed voor consumptie zonder verdere bereiding; 
  • Zijn onderverdeeld in voedselverpakkingen/zakjes en wikkels/drankverpakkingen, drankflessen en drinkbekers/lichte plastic draagtassen.

Wat zijn de kosten?
Materiaal
Tarief
Papier en karton€ 0,012
Plastic€ 1,050
Biodegradeerbaar plastic€ 1,050
Drankenkartons€ 0,700

Per 1 juli 2023 komt er een verbod op het gratis verstrekken van plastic-bevattende wegwerpbekers en verpakkingen voor consumptie on-the-go. 

Je mag geen plastic wegwerpbekers en -bakjes aan de klant meegeven als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Zij moeten er extra voor betalen. Daarnaast moet u een herbruikbare beker of verpakking aanbieden. Of de klant neemt er zelf één mee. (het stimuleren van het ‘bring your own’-principe) 

Deze voorschriften zijn van toepassing op alle plastic bekers die slechts eenmalig gebruikt worden, inclusief bekers die gedeeltelijk uit kunststof bestaan, zoals kartonnen koffiebekers met een kunststof coating. Ook geldt dit voor bakjes die direct gebruikt kunnen worden zonder verdere bereiding van het voedsel. De verpakking bestaat geheel of gedeeltelijk uit kunststof en is bedoeld voor eenmalig gebruik, zoals plastic frietbakjes, bakjes voor maaltijdsalades en portieverpakkingen zoals noten, groenten en zuivelproducten. Zakjes en wikkels vallen niet onder deze regeling, zoals een frietzak of een wikkel om een broodje.

Adviesprijzen 
U mag zelf bepalen hoeveel uw klant moet betalen voor een beker of verpakking. De overheid geeft deze bedragen als richtlijn:  
  • € 0,25 voor bekers  
  • € 0,50 voor een maaltijd (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen)  
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen

Meer weten?

Blijf op de hoogte van eventuele updates en wijzigingen in de wetgeving over productenverantwoordelijkheid en tarieven, zodat je tijdig aanpassingen kunt maken in je bedrijfsprocessen. Dit helpt je niet alleen om aan de regelgeving te voldoen, maar ook om onnodige kosten en mogelijke boetes te voorkomen. De website van het Afvalfonds en de Rijksoverheid bieden inzicht in de specifieke regels en richtlijnen die van toepassing zijn op verschillende soorten verpakkingen. 


Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Raadpleeg altijd de relevante wet- en regelgeving en zoek professioneel advies waar nodig.